diumenge, 24 de febrer del 2013

Les nou muses

Donat que anem a participar en el projecte "La música ens fa créixer" que té com a tema d'inspiració la dansa del deu Apol·lo amb les nou muses hem pensat que també seria un bon tema per a celebrar el dia de la dona que triàrem a les MUSES com a dones innovadores de la història:
  1. Cal·líope (Καλλιόπη, ‘la del bell esguard, agradable a la vista’). Musa de la poesia èpica. Atributs: una tauleta de cera per escriure 
  2. Clio (Κλειώ, ‘aquella que els fa famosos’); Musa de la història. Atributs: un volum enrotllat.
  3. Èrato (Ἐρατώ, ‘la que provoca desig’). Musa de la poesia lírica. Atributs: normalment una lira, però en la imatge adjunta, la mà en un pedestal.
  4. Euterpe (Ευτέρπη, ‘la molt agradable, la d'agradable geni o La de bon ànim’). Musa de la música. Atributs: una flauta
  5. Melpòmene (Μελπομένη, ‘La melodiosa,la cantant, la poetessa’). Musa de la tragèdia. Atributs: una màscara tràgica i coturns (sabates altes).
  6. Polímnia (Πολυμνία, ‘la dels molts himnes’). Musa dels himnes i la geometria. Atributs: els colzes recolzats en un pedestal i la mà sostenint-se el mentó.
  7. Talia (θάλλεω, ‘la que floreix, la festívola’). Musa de la comèdia. Atributs: una màscara còmica.
  8. Terpsícore (Τερψιχόρη, ‘delit de la dansa’). Musa de la dansa. Atributs: una cítara per acompanyar els dansaires amb la música. 
  9. Urània (Ουρανία, ‘celestial’). Musa de l'astronomia. Atributs: una esfera.
Les muses eren divinitats que inspiraven les arts de l'escriptura i la música i eren molt venerades pels grecs als santuaris de coves i muntanyes. Els romans les relacionaven amb les fonts la qual cosa ens porta a pensar en la importància que han tingut aquestes dones en els àmbits de la vida quotidiana al llarg de la història de la humanitat.

ACTIVITATS:
- Busca informació sobre una de les teues muses preferides i crea una entrada al mur de les 9 muses on expliques el que hages investigat de manera breu.
- Busca una recreació artística, musical o literària d'alguna de les muses i afegeix-la al mur que ens servirà com a presentació PPT del treball realitzat en equip.
- Investiga i troba alguna dona real que haja desenvolupat alguna de les arts o àmbits de coneixement que inspiraven cada musa. A continuació us posem alguns exemples que haureu d'atribuir a cadascuna de les muses: Martha Graham, Mercedes Sosa, Safo, Rosa Sabater, Hildegarda de Bingen, Ariane Mnouchkine, Hipàtia d'Alexandria, Téano, Núria Espert.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari amb Nom i cognoms i el grup si vols veure'l publicats: